Εγγραφείτε στο newsletter για άμεση ενημέρωση για τις δράσεις μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM

Οκτ 07, 2016

Τηλεφωνική συνέντευξη στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου στο Βήμα 99,5 , παραχώρησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σταμάτης Πουλής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Κακούση: 

- Πείτε μας επιτέλους τι τρομερό γίνεται εκεί πέρα. Ο ένας θέλει να καθαρίσει  η κόμπρα ο άλλος θέλει να βγάλει το απόστημα. Τι ακριβώς γίνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Γιατί τα έχει πάρει στο κρανίο ο κ. Πολάκης; Όχι ότι είναι δύσκολο πράγμα να του συμβεί αλλά...

Να σας πω γιατί τα έχει πάρει στο κρανίο το σύνολο του προσωπικού καλύτερα. Γιατί η απαξίωση, τα ψεύδη και η κατασυκοφάντηση 600 εργαζομένων ενός  Οργανισμού που έχει 25 χρόνια προσφορά πλέον έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα.

- Από ποίον είναι αυτή η απαξίωση και η συκοφαντία;

Από τον κύριο Πολάκη, από την διοίκηση την έκτοτε των τελευταίων 5 μηνών που όρισε ο κύριος Πολάκης και πλέον δυστυχώς από το στόμα του κυρίου Πολάκη του ίδιου.Δεν είμαστε απόστημα κύριε Κακούση. Είμαστε επιστήμονες, είμαστε εργαζόμενοι, είμαστε άνθρωποι που καθημερινά όπως είπατε και εσείς με τρόπο πολύ διακριτικό πάμε και αθόρυβα κάνουμε τη δουλεία μας.Η δημόσια υγεία είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο και ακόμα και σήμερα αυτός ο Οργανισμός κατασυκοφαντείται  είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των υγειονομικών διαστάσεων του προσφυγικού προβλήματος. Δεν μπορεί πλέον όλο το πολιτικό παιχνίδι όλες οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες να γίνονται στις πλάτες 600 εργαζομένων. Αυτό είναι το πρόβλημα.

- Γιατί το λέτε αυτό;

Το λέω γιατί δε γίνεται για μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει παράνομη μια Υπουργική Απόφαση, η απάντηση για επικοινωνιακούς λόγους, να είναι απόστημα ένας Οργανισμός ολόκληρος. Ποίο είναι το απόστημα; Γιατί επί δύο χρόνια τώρα το μόνο που ακούμε είναι κατηγορίες δε βλέπω κάτι ουσιαστικό. Υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εδώ γίνεται ένα  επικοινωνιακό παιχνίδι και να ρωτήσω και κάτι άλλο; Από πότε το άρθρο 20 του Συντάγματος είναι μια τεχνική λεπτομέρεια; Εμένα μου έχει προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση αυτή η δήλωση. Είναι το Σύνταγμα τεχνική λεπτομέρεια; Το δικαίωμα στην ακρόαση δεν είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, το δικαίωμα στη ακρόαση είναι στοιχειώδες κομμάτι της Δημοκρατίας είναι του Κράτους Δικαίου. Εκτός κι αν θέλουμε να τα καταργήσουμε όλα πλέον.

- Μάλιστα. Εσείς θεωρείτε ότι προσπαθεί να κάνει τί ο κύριος Πολάκης μέσα από αυτή τη κατάσταση; Και το λέω  γιατί δεν είχαμε πολλές φορές  τη ευκαιρία  να ακούσουμε την άποψη των ανθρώπων οι οποίοι τρέχουν ένα Κέντρο το οποίο είναι τόσο κομβικό και έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία. Ποιό είναι το ζήτημα ποίο είναι το ντιμπέιτ, ποιο είναι το διακύβευμα. Γιατί γίνεται όλος αυτός ο καβγάς για το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Γιατί δυστυχώς έχει γίνει ένα επικοινωνιακό πάπλωμα το οποίο καλύπτει ανεπάρκειες σε όλα τα πεδία της πολιτικής. Για οτιδήποτε υπάρχει η απάντηση  είναι «Α τι γίνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά σας πληροφορώ ότι επειδή οι ακροατές σας πολλές φορές μπορεί να τα έχουν ακούσει αυτά και να σας δώσω και δυο παραδείγματα κατασυκοφάντησης. Καταρχήν το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι το 0,25% του ετήσιου προϋπολογισμού για την υγεία. Είναι αυτό το τεράστιο νούμερο. Να το ξαναπώ. 0,25%. Έχουμε ακούσει πράγματα πρωτοφανή. Έχουμε ακούσει μέχρι και το ότι βαφτίσαμε το καρκίνο μεταδοτικό νόσημα προκειμένου να δώσουνε λεφτά. Να πληροφορήσω λοιπόν, καλόπιστα τους ακροατές σας και να το ακούσουν και όσοι το επαναλαμβάνουν που δε θα έπρεπε στη θέση τους να το λένε ότι το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, αυτό που δηλαδή απλά λέμε καρκίνος, είναι αρμοδιότητα της ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2005. Από το 2005 κύριε Καλκούση. Είναι δυνατόν να λέγεται  από επίσημα χείλη ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΕΛΠΝΟ; Το ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2005 έχει στην αρμοδιότητά του όχι μόνο τα  λοιμώδη νοσήματα αλλά και τα χρόνια μη λοιμώδη νοσήματα. Θέλω να σας πω ότι κατά το τελευταίο 5μηνο της προηγούμενης διοίκησης που κρίθηκε παράνομη η τοποθέτησή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει υπάρξει σωρεία κατάφορων παραβάσεων ατομικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εμείς έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη να γνωρίζετε. Έχουμε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά πριν από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

- Τι έχει γίνει δηλαδή;

Υπάρχουν καταγγελίες και για κακοδιοίκηση, χρησιμοποιώ πολύ συγκεκριμένα τη λέξη και έχουν καταγγελθεί αυτά στον Αξιότιμο Εισαγγελέα και φυσικά υπάρχουν και πολλά παράπονα, και μηνυτήριες αναφορές πλέον σε ατομικό επίπεδο από εργαζομένους για προσβλητική συμπεριφορά, απαξιωτική, μειωτική , ψυχολογικό και επαγγελματικό μπούλινγκ.

- Από ποιόν;

Από τη προηγούμενη διοίκηση του κύριου Ροζεμπεργκ. Από τον κύριο Ρόζενμπεργκ. Που ήταν η τοποθέτηση και επιλογή του κυρίου Πολάκη. Για όλα αυτά εμείς έχουμε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο και έχουμε ζητήσει…

- Άνθρωπος του κυρίου Πολάκη σας έκανε μπουλινγκ;

Ναι. Υπάρχουν μηνύσεις. Και εκφράζουμε πολύ προσεκτικά...

- Δηλαδή τη γινόταν; Θέλετε να μας πείτε; Να μας περιγράψετε γιατί εσείς κύριε Πουλή προφανώς τα έχετε  περιγράψει στα δικόγραφα τα οποία έχετε ετοιμάσει αλλά εξηγείστε λίγο και σε εμάς που δε ξέρουμε τις εσωτερικές διαδικασίες μιας Υπηρεσίας η οποία τόσο έχει κινήσει το ενδιαφέρον του κύριου Πολάκη. Τι γινόταν; Όταν δηλαδή λέτε για μπούλινγκ  δηλαδή τι εννοείται ότι συνέβαινε;

Θα σας πω κάτι άρα πολύ απλό που μπορεί να ταυτιστεί οποιοσδήποτε ακροατής. Εδώ και 5 μήνες έχει εξαγγελθεί ότι θα αλλάξει το Οργανόγραμμα του προσωπικού. Έχουμε ζητήσει, πράγμα το οποίο είναι έννομο δικαίωμά μας και το προβλέπουν και εκλογικά διατάγματα και νόμοι, να υπάρξει διαβούλευση στους εργαζομένους για αυτή την αλλαγή. Η απάντηση σε αυτό έχει φτάσει να είναι μέχρι και ύβρις.

- Δηλαδή;

Εντάξει τώρα μην πω λεπτομέρειες, δε χρειάζεται.

- Από ποιόν; Από τη διοίκηση που έχει ορίσει ο κύριος Πολάκης; 

Από τον κύριο Ρόζενμπεργκ. Η απάντηση ήταν μέχρι και ύβρις. Έχουμε τακτικές αποκλεισμού και εκφοβισμού εδώ και ένα 5μηνο. Αυτά τα έχουμε καταγγείλει στους κυρίους Υπουργούς. Έχουμε ζητήσει συνάντηση και δυστυχώς δεν είχαμε την τιμή μέχρι σήμερα για κάποια συνάντηση. Εμείς έχουμε την άποψη ότι όλα τα θέματα πρέπει να είναι στο φώς της δικαιοσύνης. Όλα τα θέματα. Μέχρι στιγμής οτιδήποτε άλλο υπάρχει, έχουμε επίσης σκοπό να το στείλουμε στον Εισαγγελέα. Δεν σταματάει στο τι έχει γίνει το τελευταίο 5μηνο η διερεύνηση από τη πλευρά των εργαζομένων τώρα, επειδή βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως περιμένουμε και την ίδια ευαισθησία και από τον κύριο Πολάκη.

-Μάλιστα. Μάλλον θα περιμένετε λίγο ακόμα.

Εμείς θα κάνουμε εκείνο το οποίο πρέπει κύριε Κακούση. Ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις και τις παραλήψεις του.

- Εγώ προσπαθώ  να καταλάβω σε έναν χώρο ο οποίος είναι τόσο πολυεπίπεδος τόσο απλωμένος, τόσο σύνθετος όπως ο χώρος της Υγείας γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι το ρίνγκμέσα στο οποίο γίνεται όλη αυτή η μάχη. Εσείς έχετε απάντηση σε αυτό; Κοντεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ειδικός συμβολισμός στη πολιτική της Κυβέρνησης.

Ναι βέβαια κοντεύει να είναι αλλά νομίζω πλέον τα πράγματα θα είναι ειδικός συμβολισμός για τις υπερβολές και για τη κατασυκοφάντηση. Πλέον θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο γιατί όπως βλέπετε τα πράγματα στη δικαιοσύνη πηγαίνουν από όλες τις πλευρές και εγώ εδώ και 2 χρόνια δεν έχω ακούσει κάτι πέρα από γενικούς χαρακτηρισμούς και από κάποια πορίσματα που πρέπει να πω ότι είναι κατευθυνόμενα. Ένα- ένα στη δικαιοσύνη θα καταπίπτουν όλα. Θυμηθείτε αυτό το οποίο σας λέω σήμερα. Ένα ένα στη δικαιοσύνη θα καταπίπτουν όλα. Δε θα έπρεπε το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Εμείς όπως είπατε από σωστά την αρχή της κουβέντας μας, εδώ και 5 μήνες στωικά, υπομονετικά ίσως και περισσότερο από όσο θα έπρεπε δεν είχαμε εμπλακεί σε καμία αντιπαράθεση γιατί εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει διακριτικά πρέπει να κάνουμε το έργο μας. Ξέρετε εμείς δεν είμαστε και σας μιλάω και προσωπικά δεν είμαστε οι κλασσικοί συνδικαλιστές. Είμαστε κάθε μέρα στη δουλειά μας. Είμαστε επιστήμονες. Ξέρουμε τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Αγωνιούμε για αυτά και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα με πενιχρά μέσα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ποτέ δεν έχουμε αρνηθεί τη συνεργασία, σε καμία ηγεσία είτε του ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε και σε καμία πολιτική ηγεσία. Είμαστε πάντα τυπικοί και προσεκτικοί στο πως επιτελούμε το έργο μας. Δε μπορούμε όμως πλέον να βλέπουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και 600 εργαζόμενοι κάθε μέρα να ζούνε με το άγχος τι άλλο θα ακούσουν. Επίσης να σας πω ότι δεν κάνει καθόλου καλό στη Δημόσια Υγεία αυτό. Το ΚΕΕΛΠΝΟ καλείται να γνωρίζει πάρα πολλά κενά . Όχι μόνο στη δημόσια υγεία περιοριστικά. Ευρύτερα στο υγειονομικό σύστημα. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας  λειτουργούν αυτή τη στιγμή για  κάποιες προσλήψεις. Είναι μια κατασυκοφάντηση ενός οργανισμού που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Βλάπτει το κοινωνικό σύνολο. Εμείς φωνάζουμε γιατί πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία. Δεν θα ανεχτούμε άλλο οι εργαζόμενοι να είναι το εξιλαστήριο θύμα μικροπολιτικών και επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.

- Πάντως και να κλείσουμε εδώ πέρα, πρέπει να παραδεχτούμε και οι δυο μας και εσείς και εγώ ότι αυτή η ιστορία της εξαγγελίας ενός Οργανογράμματος προς τους εργαζόμενους, το οποίο μετά μένει εκκρεμές για το πότε θα γίνει , πώς θα γίνει και με ποιους όρους και χωρίς να έχετε ενημερωθεί είναι ένας ωραίος τρόπος να είσαστε σε ομηρία.

Ναι, είναι ένας τρόπος όχι ομηρίας, είναι ένας τρόπος εκφοβισμού κ. Κακούση. Είναι ένας τρόπος εκφοβισμού για να περάσουν αδιαμαρτύρητα κάποιες συμπεριφορές και κάποιες επιλογές.

- Δεν ξέρω εάν χρειάζεται, μπορεί να χρειάζεται , μπορεί να είναι παραπάνω από αναγκαίο αυτό. Αλλά ο τρόπος που εξαγγέλλεται και μετά επικρέμεται ως απειλή πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων , οι οποίοι δεν είναι, είναι επιστήμονες, νομίζω ότι είναι, θυμίζει, ελπίζω να μην είναι , τρόπο εκφοβισμού τρόπο εκβιασμού και όλα τα υπόλοιπα.

Κύριε Κακούση, το μόνο που έχω να σας πω χαρακτηριστικά είναι πως επί τρεις μήνες μας κρύβανε τη συγκεκριμένη απόφαση χρειάστηκε να κάνουμε εξώδικα, να καταφύγουμε στα κόμματα της Βουλής και να γίνουν τέσσερεις διαφορετικές ερωτήσεις στη Βουλή, προκειμένου μετά από τρεις μήνες να παραδεχτούν ότι έχει συσταθεί αυτή η Επιτροπή.